"Sanal Gerçekliğe Tam Dalış."
Kulağa ilgi çekici geliyor, değil mi?

Sanal gerçeklik yıllardır konuşulan fakat bir süredir eksikliklerinden dolayı en sıkı takipçilerinin dahi bir süre sonra sıkılıp takip etmeyi bırakabildiği bir teknoloji konumunda idi. Hele ülkemizde dolar kurunun yükselişiyle birlikte VR oyunlarını çalıştıracak bir bilgisayarı alıp üstüne Oculus Rift gibi bir cihaz, satın alınamayacak bir özel tüketim kalemi haline gelmişken, zevklerimizin özel tüketim olduğu bir durumda iyice ulaşılamaz konumda idi.

Sanal gerçeklik cihazları çıktıktan sonra bu şekilde yavaşça gündemden düştüler fakat teknolojinin bu süreçteki gelişimi yeni atılımları mümkün kılmaya başladı. Bu sayede sanal gerçekliğin dününü, bugününü ve yarınını tekrar konuşmamız gereken bir noktaya geldik.

Günümüzde maliyetsiz bir şekilde sanal gerçeklik deneyimine ulaşmak için çeşitli yollar mevcut durumda. Şu anda ise bir link bırakarak bu konuyu bir kenara çekmek ve insanlığın geldiği nokta üstünden insanlığın yarınını konuşmak istiyorum.

Bir Metaverse Hikayesi...
Geçtiğimiz bu süreçte pek çok şirket Metaverse kavramına yatırım yapma kararı alırken, aynı zamanda daha çok Elon Musk ile bilinen NeuraLink firmasının insan/bilgisayar arayüzü üretimi için harekete geçmesi ve çoktan bir maymunun düşünce gücüyle robotik bir kolu zorlanmadan hareket ettirebildiği ve bu teknolojinin büyük bir cihaza bağlanmaya gerek kalmadan kafatası implantı ile sağlanabildiği ve aktarabildiği verilerin miktarının çok daha fazla olduğu günümüzde elbette bazı şeylerin yaklaştığını söylemek mümkün.
 
NeuraLink ile sanal gerçekliğin ne alakası var diyenleriniz elbette olacaktır. Basit bir örnek ile şu anda sanal gerçeklikte tam dalışa ve keyifli bir deneyime ne kadar yakın olduğumuzu hibrit bir örnek ile anlatacağım.

Mevcut şirketlerin  Metaverse yatırımları sayesinde çok büyük evrenleri olan oyunlar yaklaşıyor ve şu anda dahi el kol hareketlerinizin Oyuna yansıtılabildiği oyunlar mevcut. Fakat yinede gerçek hayatta bazı ekipmanlar kullanmanız gerekiyor. Yakın gelecekte ise öncelikle insan bilgisayar arayüzü sayesinde oyunlarda fiziki bedeninizle yapamayacağınız hareketleri yapabileceğiniz, ve hatta bir maymun dahi bu arayüzü kullanarak kendi kolu olmayan mekanik kolu kendisine yaklaştırarak muz yiyebiliyor ve bilgisayardan oyun oynayabiliyorsa sizlerinde kendi kolunuz olmayan sanal bir kolu kullanmanız ve hatta dört kollu bir ırk olarak bilgisayar oyununa giriş yapmanız dahi mümkün. Yada çatılardan çatılara atlayarak bir ejderhanın sırtına çıkarak oyun oynamanız mümkün.

Daha uzun vadede ise beyne akratılan verilerin bir ekran kartındaki veri aktarımına benzer şekilde beyne veri aktarması mümkün olur ise doğrudan beyniniz ile bir alternatif gerçekliğe girmeniz ve bu alternatif gerçeklikte gerçek dünyadakiden ayırt edilemez deneyimler yaşamanız mümkün. Tabi ki büyülerin, ejderhalar gibi efsanevi canlıların ve dahasının arasında fantastik bir evrene dalmanızda, gerçek hayatta satın alamayacağınız keyifleri bu gerçeklikte satın alarak keyfini çıkarmanızda mümkün.

Peki sizler bu konuda ne düşünüyorsunuz? 

Keyifle kalın!




















1 Yorumlar

Teşekkürler :)

Yorum Gönder

Teşekkürler :)

Daha yeni Daha eski